Open vergadering met ivo pauwels - 10 november 2022

Op donderdag 10 november 2022 organiseerde Lions Club Kontich haar tweede open vergadering van activiteitenjaar 2022-2023 met Ivo Pauwels, de auteur, als spreker. We verwelkomden een 8-tal genodigden van Lions leden, alsook Nabila Ait Daoud, Schepen van Cultuur van Antwerpen en Kontich’s Schepen van Welzijn Cindy Vanbaeden en Schepen voor Sport en Communicatie Luc Abrams.

Ivo Pauwels is journalist, dichter, schrijver en tuinier. Hij is de auteur van tientallen tuin- en plantenboeken, maar hij heeft ook verschillende biografieën en een groot aantal boeken over de kunst van het leven geschreven. Hij was vijftien jaar hoofdredacteur van de tijdschriften Bloemen & Planten en De Tuinen van Eden en verzorgde tien jaar lang het programma Groene Vingers voor VTM.

 

Hij is een culturele duizendpoot en goed bevriend met de familie Huts van Katoennatie. Samen met Karine Huts schreef hij in co-auteurschap “Wat mijn moeder mij vertelde” en “Wat mijn kleinzoon weten moet”.  

Tijdens de voordracht kwam zijn levensverhaal uitgebreid aan bod en werd toelichtend ingegaan op “Wat mijn moeder mij vertelde” o.a. door enkele stukken uit het werk voor te lezen.

Het boek  is een waargebeurd verhaal van liefde en verraad in WOII. Hoe een gewoon gezin met drie tienerdochters de Tweede Wereldoorlog beleefde: de oorlogsdreiging, de vlucht na de inval van de Duitsers, de terugkeer in de bezette centrumstad Mechelen, de aanslepende oorlog met zijn vernietigende bombardementen... Een op waarheid en historische feiten gestoelde, met fijngevoeligheid en humor geschreven kroniek vol verrassende wendingen en een beklijvend slot.

Als toemaatje volgde een kort overzicht aangaande het Antwerpse torengebouw, de Boerentoren, dat onlangs door Fernand Huts werd aangekocht. Oorspronkelijk zou het een multifunctioneel gebouw worden maar de meer recente plannen bestemmen het ganse complex uitsluitend voor als één cultuurtempel, waar onder andere kunstwerken uit The Phoebus Foundation hun plek zullen vinden. Er komen ook enkele binnen- en buitentuinen, waarvoor… Ivo Pauwels werd geconsulteerd door één van de architectenconsortia die aan de ontwerpwedstrijd voor de verbouwing deelnamen. 

Zie hier voor de video van Camille Masschelein en Rudi Van Poele met een dialoog tussen Karine Huts en Ivo Pauwels over "Wat mijn moeder mij vertelde".


OPEN vergadering over oosterweel - 12 mei 2022

Als af en toe de gewoonte hield Lions Club Kontich een open dinner-vergadering rond het thema van de Oosterweelverbinding. Spreker was Pieter Thomaes, Legal Manager van Lantis. De 38 aanwezigen bestonden uit reguliere clubleden en hun genodigden, actief binnen een plejade van diensten en ondernemingen zoals de Haven van Antwerpen, Marine Stewardship Council België, Gillis Vastgoed & Ugly, Capsugel, Orbis Risk Partners, Visitron, Aannemingen Van Laere, Exmar, Schreurs Transport, Belfius, LBC Tank Terminals en de AXA Group. Zij vertegenwoordigden een verscheidenheid aan invalshoeken wat bijdroeg tot de levendigheid van de vraagstelling en de tafelgesprekken achteraf - wat erg gewaardeerd werd door Guido Dua, Voorzitter van LCK, in zijn slot- en dankwoord op het einde van de avond.

 

Spreker Pieter Thomaes gaf een gedetailleerd en zeer gestructureerd overzicht van de Oosterweel werken - achtergrondinformatie, voorbereiding, huidige en toekomstige werven, de maatschappelijke uitdagingen...

Aangaande de huidige activiteiten werd dieper ingegaan op het Oosterweelknooppunt, de R1-Noord, de Scheldetunnel, de Kanaaltunnels, de Linkeroever en situatie in Zwijndrecht.

Voor luchtopnames en grafische voorstellingen, zie ook hier.

Ruime belangstelling op een warme, zomerse avond
Ruime belangstelling op een warme, zomerse avond